VILA SURERA EN UN ENTORN NATURAL PRIVILEGIAT

Cassà de la Selva

Cassà de la Selva és una vila surera situada en un entorn natural privilegiat, entre l’espai protegit del massís de les Gavarres i el pla de la Selva. Situat en un punt estratègic al sud de la comarca del Gironès, Cassà es troba a 14 quilòmetres de Girona i a 20 quilòmetres de la Costa Brava.

L’explotació del suro ha marcat i marca encara la vida del municipi. Així, a Cassà s’hi pot descobrir el viatge que fa un tap de suro des de l’arbre fins a les nostres taules. Un viatge que comença al bosc, a les Gavarres, amb les alzines sureres i la pela de la seva escorça, i que acaba a les empreses que el transformen en els taps que guarden els millors vins del territori.

Cassà, a més, és terra de músics. Una rica tradició musical s’hi ha desenvolupat des del segle XIX, amb diverses cobles sardanistes que encara avui segueixen en actiu. Aquesta tradició es veu reflectida en la multitud de concerts i cantades organitzats al llarg de l'any, com el Solfejant, el Càntut o la Nit dels Músics. L’oferta cultural es completa amb diverses fires i espectacles, entre les quals destaquen la Fira del Tap i del Suro i la Fira de Santa Tecla, a més d’un ric patrimoni arquitectònic que inclou un nucli medieval i petites joies modernistes, fruit també del llegat de la indústria surera.
La seva posició entre dos espais naturals d’una gran riquesa converteix també el municipi en punt privilegiat per descobrir la fauna i flora del nostre entorn. Des de les suredes, pinedes, alzinars i brolles de les Gavarres, refugi d’ungulats i carnívors, fins als espais oberts clapejats de retalls de bosc del pla, hàbitat de nombrosos ocells. Entre aquest patrimoni natural destaquen els prats de dall inundables d’Esclet, un espai protegit que presenta una flora característica i que és hàbitat de diverses espècies d’amfibis, i la finca pública de Can Vilallonga, situada l’Espai Natural Protegit de Les Gavarres, on podreu descobrir les activitats tradicionals lligades al bosc i la terra.

A més, les vies verdes i els senders que travessen els entorns del municipi us permetran descobrir tot aquest patrimoni natural i cultural d’una forma sostenible, activa i respectuosa amb la naturalesa i amb la gent que viu al territori.

Gaudiu de l’experiència!

Image

Història

Les restes d’època paleolítica, neolítica, de l’edat del bronze, ibèriques i romanes que s’escampen pel terme municipal de Cassà fan palesa l’antiguitat dels seus assentaments humans.
Image

Vila surera

Cassà és una vila marcada per la manufactura del suro, un element que ha conformat el paisatge, l’economia i les tradicions del poble i de tot el territori.
Image

Terra de músics

Cassà és de fa més de cent anys una terra de músics. S'ha convertit en un referent de concerts i activitats culturals vinculats a la música tradicional i moderna.
Image

Porta a les Gavarres

Nombrosos senders i camins parteixen del poble i s’endinsen a les Gavarres, formant una xarxa d’itineraris que permeten descobrir un ric patrimoni natural i cultural.
Image
Image
© Cassà Destapa els Sentits