Print this page
Fira de Santa Tecla
La trobada de geganters de la Fira de Santa Tecla

Fira de Santa Tecla

La Fira de Santa Tecla és anomenada per molts cassanencs la festa petita de Cassà i se celebra a mitjans setembre. Enguany té lloc del 20 al 22 de setembre de 2019.
Els paradistes que vulguin posar una parada a la Fira de Santa Tecla,  els dies 21 al 22 de setembre de 2019, poden presentar la seva sol·licitud fins al 31 de juliol. Aquí hi ha tota la informació

Inscripcions
al mercat del Petit Botiguer 
Inscripcions a la visita teatralitzada gratuïta de la Ruta del Suro del 21 de setembre, a les 10.00 h(Inscripcions tancades)

Durant el cap de setmana hi ha actes singulars com la Nit del Cremat, la fira d’entitats o el petit botiguer, una iniciativa que agrupa centenars de nens i nenes que revenen diversos productes.

Programes de la Fira de Santa Tecla

La història de la Fira de Santa Tecla

L’any 1456 Cassà de la Selva va obtenir el permís per organitzar dues fires anuals. La diada de Santa Tecla, santa invocada pels moribunds per tenir una mort dolça, va ser escollida per marcar la celebració de la Festa Major petita de Cassà o la fira de tardor.

Els permisos que el rei atorgava per organitzar fires anuals i mercats setmanals eren senyals importants per mesurar la vitalitat econòmica d’un poble. Habitualment s’atorgaven dues fires anuals que coincidien amb dos moments decisius del calendari pagès: una durant la primavera, temps de sega, i una altra durant la tardor, temps de sembra. En aquestes dues èpoques de l'any els pobles eren punts de reunió de mercaders i pagesos.

No hi ha dades que permetin saber com se celebrava la fira de Santa Tecla a Cassà de la Selva al llarg dels primers tres segles d’existència, però a l’Arxiu municipal hi ha documents que confirmen la seva importància en els primers anys del segle XX. La Festa era un referent econòmic perquè es repartien importants premis als millors exemplars equins i bovins i als millors i més nombrosos ramats de xais. Pel que fa a la vessant lúdica, cal destacar la força dels focs d’artifici, les activitats musicals (ja amb La Principal o La Unión Cassense) i les activitats esportives amb carreres de cintes i ‘foot-ball’. Aquesta darrera activitat es va incorporar al calendari festiu a partir del 1912, el mateix any de la fundació del futbol a Cassà de la Selva.

Actualment la Fira de Santa Tecla o Festa petita de Cassà se celebra a mitjan setembre. Durant els darrers anys s’ha recuperat la rellevància que havia tingut antigament i s’aposta per donar-li un nou impuls encara més atractiu a l’entorn del suro.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.