Calendari de fires i festes
La trobada de geganters de la Fira de Santa Tecla

Calendari de fires i festes

Cassà de la Selva destaca per la seva activitat cultural i de dinamització festiva. Gràcies a la col·laboració entre les entitats i l’ajuntament, durant tot l’any hi ha diverses propostes, algunes de les quals ja s’han convertit en referents en el nostre territori.

Aplecs

Aplec de Sant Vicenç – Gener
Aplec que té lloc a l’ermita de Sant Vicenç d’Esclet el mes de gener. Durant el matí es fa la tradicional ballada de sardanes, juntament amb altres activitats que s’han popularitzat com el concurs de truites. Seguidament es fa un dinar popular.

Aplec del Remei – Octubre
Aplec que té lloc a l’ermita del Remei un cap de setmana d’octubre. Durant el matí hi ha una missa a l’ermita seguida de la tocada i ballada de sardanes.

Aplec de Sant Martí – Novembre
Aplec que es celebra al veïnat de Mont-Roig i Serinyà el mes de novembre. Entre els actes hi ha una missa i la posterior tocada i ballada de sardanes. Hi ha també el popular concurs ‘Quan diries que pesa el porc’, juntament amb la torrada de castanyes i una degustació de vi novell i moscatell.

Fires

Fira de Santa Tecla - Setembre
La Fira de Santa Tecla és anomenada per molts cassanencs la festa petita de Cassà i es celebra a mitjans de setembre. Durant el cap de setmana hi ha actes singulars com la Nit del Cremat, la fira d’entitats o el petit botiguer, una iniciativa que agrupa a centenars de nens i nenes que revenen diversos productes.

Tota la informació sobre programació a www.cassa.cat/santatecla

Festes

Festa Major – Maig o juny
L’activitat festiva més important de Cassà de la Selva és la Festa Major de la Santa Espina que es celebra coincidint amb la tercera lluna plena de primavera, 56 dies després de Setmana Santa.

La Festa Major són uns dies per impregnar-se de l’essència del poble amb els nostres elements més distintius. Entre els actes més destacats hi podem trobar l’espectacular Nit dels Músics, la pintura sobre l’asfalt, el Cassà es vesteix de música o els balls populars dels gegants, capgrossos i cavallets. Petits i grans tenen cabuda als actes de la Festa Major de Cassà, la festa de tots els cassanencs.

Tota la informació sobre la programació a www.cassa.cat/festamajor

Mercats de Cassà

Sota la marca de Mercats de Cassà s’agrupen diverses iniciatives que tenen lloc en diferents moments de l’any.

Mercat setmanal
Cada dimecres i dissabte de 8 a 14 h es pot visitar i comprar al Mercat setmanal de Cassà de la Selva que s’ubica al Passeig Vilaret i compta amb parades de fruita, verdura, olives, embotit, flors, planter, tèxtil...

Mercat de Sant Jordi - Abril
El Mercat de Sant Jordi té lloc durant tot un dia a la Plaça de la Coma i compta amb parades d’articles relacionats amb la Diada de Sant Jordi, signatura de llibres per part d’autors, espectacles i tallers infantils, parades d’entitats o creadors locals...

Generalment té lloc el cap de setmana previ a la Diada de Sant Jordi i en cas que el 23 d’abril caigui en cap de setmana, té lloc el mateix dia de la Diada de Sant Jordi.

Tota la informació sobre la programació a www.cassa.cat/santjordi

Mercat de Nadal - Desembre
El Mercat de Nadal s’organitza un dia de cap de setmana de desembre i compta amb parades de productes nadalencs, cantada de nadales, concurs d’engalanament d’aparadors de comerços, activitats al voltant de la Marató de TV3 o la popular encesa de llums de Nadal.

Tota la informació sobre la programació a www.cassa.cat/nadal

Mercat de segona mà i d’intercanvi – Març o novembre
Té lloc dues vegades a l’any: el mes de març i de novembre. És un punt de trobada de diverses persones amb iniciatives favorables a les 4R: reciclar, reduir, reparar i reutilitzar. Durant el dia del mercat es programen diverses activitats i es presenten projectes que actuen d’acord amb aquesta filosofia, a banda de comptar amb les principals parades que permeten intercanviar i/o comprar objectes de segona mà.

El Mercat de segona mà i d’intercanvi es fa conjuntament amb el Mercat de la puça organitzat per l’AFA de l’Escola Aldric i va dedicat als infants.

Tota la informació sobre la programació a www.cassa.cat/segonama

Activitats diverses

Jornades gastronòmiques
Les jornades gastronòmiques de Cassà tenen lloc cada mes i giren al voltant d’un producte de temporada o típic del municipi.

El cap de setmana fort de les jornades gastronòmiques, els establiments adherits a la iniciativa ofereixen menús relacionats amb el producte del mes juntament amb el maridatge corresponent.

A més, el dissabte al matí del cap de setmana central de les jornades gastronòmiques s’organitzen els Tastets al Mercat del passeig Vilaret on diversos establiments del municipi ofereixen un tast relacionat amb el producte del mes.

Més informació de la programació de les jornades gastronòmiques a www.cassa.cat/jornadesgastronomiques

Mostra d’Animació i Curtmetratges de Cassà de la Selva (MACCA) - Febrer
La Mostra d’Animació i Curtmetratges de Cassà de la Selva és un cap de setmana de cinema organitzat per l’entitat Cineclub Vuitimig.

Una de les activitats més populars i singulars és el Correcurts, un concurs de curtmetratges en el que els participants han de gravar un curt a Cassà de la Selva en 24 hores i introduir-hi un element físic extern aportat per l’organització.

Nit dels músics – Maig o juny
És una festa anual que es fa a Cassà de la Selva des de l’any 1976. Es tracta d’una festa d’homenatge als músics cassanencs que consisteix en formar una monumental cobla de més de cinquanta persones que tenen en comú ser de Cassà.

Aquests músics es reuneixen un cop a l’any de forma desinteressada i espontània i només toquen sardanes de músics relacionats amb Cassà, tant si han nascut al municipi com si hi han viscut.

Aquest esdeveniment té lloc el divendres inicial de la Festa Major i es fa a la Plaça de la Coma, el cor de Cassà, o al Passeig Vilaret.

Pintura sobre l’asfalt – Maig o juny
El diumenge de la Festa Major els més menuts tenen una cita a la Plaça de la Coma amb la pintura sobre l’asfalt, un dels actes més populars d’aquesta festivitat que es celebra al municipi des de 1983.

Els infants tenen un requadre reservat a la plaça on han de plasmar-hi una imatge de la Festa Major. Seguidament el jurat valora tots els dibuixos i escull els guanyadors.

Aquesta activitat va ser una iniciativa del pintor local Josep Lloveras i ja fa uns anys que s’organitza des de l’Escola Municipal d’Art.

Cassà es vesteix de música – Maig o juny
Les places i els racons més paradigmàtics de Cassà de la Selva queden omplerts de música el dimarts de la Festa Major.

El dia que Cassà es vesteix de música hi ha una programació de concerts variats a diversos punts del municipi. D’aquesta manera, el públic pot anar passejant pel poble i descobrint diversos concerts d’estils diferents.

És una mostra més de la rica tradició musical de Cassà de la Selva.

Dia internacional de teixir i cosir al carrer - Juny
Es celebra el segon o tercer dissabte del mes de juny i agrupa a diverses persones anònimes que surten a cosir al carrer per passar-ho bé. Durant aquest dia també s’organitzen actes paral·lels per dinamitzar la festa i atreure a un públic més heterogeni.

Solfejant – Juliol i agost
És el cicle de música a la fresca per excel·lència de Cassà que s’organitza un dia a la setmana del mes de juliol i fins aproximadament a la primera quinzena d’agost.

El cicle, que té lloc a l’espectacular jardí de Can Trinxeria (plaça de la Coma), és integrat per diversos grups musicals, alguns dels quals són locals i d’altres de renom inclús internacional.

Cinema i nits a la fresca – Juliol i agost
Els vespres d’estiu són animats a la plaça de la Coma de Cassà de la Selva.
Cada dimecres de juliol i la primera quinzena d’agost el Cineclub Vuitimig organitza sessions gratuïtes de cinema a la fresca que agrupen a centenars de persones.

Els divendres de juliol i la primera quinzena d’agost també hi ha programats actes a la fresca com balls, actuacions musicals, espectacles...

Nit del cremat - Setembre
La Nit del Cremat té lloc el divendres més proper a la Fira de Santa Tecla i consisteix en una ballada de sardanes a la Plaça de la Coma i, a la mitja part, es reparteix el cremat.

A la majoria de les edicions de la Nit del cremat s’interpreta la sardana d’Antoni Agramunt que té per títol El foc de Castelló.

La Nit del Cremat és una activitat històrica de l’entitat Amics de la Sardana que originàriament va néixer amb l’objectiu de reanimar la tradicional Fira de Santa Tecla la qual, en el moment de la fundació de la Nit del cremat, feia molts anys que no es celebrava. Com que un dels símbols de Santa Tecla era el foc, l’entitat va buscar un acte que contingués aquest element. D’aquí va néixer la Nit del cremat.

Càntut – Novembre
El Festival Càntut té lloc un cap de setmana de novembre a Cassà de la Selva i és un esdeveniment que dóna vida a les cançons i músiques dels avis.

En aquest festival hi participen les diverses entitats musicals cassanenques juntament amb els centres escolars. Durant el cap de setmana hi ha tallers, xerrades, exposicions, concerts i altres activitats.

Tota la informació a www.cantut.cat